Navigacija


Kako odlučiti - bifokalne ili multifokalne naočare?

03.09.2019 12:45
Kako odlučiti - bifokalne ili multifokalne naočare?

Primećujete da Vam vid slabi, ne vidite jasno kao pre? Tokom života javlja se problem pri gledanju različito distanciranih objekata?  Naočare su rešenje za Vaš problem.

Monofokalne naočare imaju stakla samo za jednu dioptriju koju koriguju. Bifokalne naočare imaju dve korektivne dioptrije i poboljšavaju vid na daljinu i vid za čitanje, a multifokalne naočare pokrivaju korekciju dioptrije za sve distance - pomoć za bolji vid na daljinu, blizinu ali i srednju udaljenost.

Razlika između bifokalnih i multifokalnih naočara?

Možda vam se neće činiti komplikovanim u početku, ali ako imate problema sa vidom na različitim daljinama, moraćete imati barem još jedne naočare uz bifokalne koje će vam služiti za jasniji vid na srednjim distancama kao što su gledanje televizora ili rad na kompjuteru. To znači ne samo da imate drugi odgovarajući par pri ruci već i da bifokalne odložite na sigurno mesto do ponovne skore upotrebe. Ako ih ne odložite svaki put pravilno, rizikujete lomove stakala i gubljenje naočara. Praktičnije je imati jedan par.

Estetika

Za razliku od bifokalnih, multifokalne naočare nemaju jasnu liniju razdvajanja vidnog polja, već imaju takozvani progresivan prelaz između dioptrija koji vizuelno mnogo lepše izgleda. Nošenje naočara je trend, pa pri odabiru  možete imati i estetski lepa stakla, a ne samo željeni okvir.

Prilagođavanje na bifokalne i multifokalne naočare

Ova kategorija u potpunosti zavisi od pojedinačnih utisaka korisnika.

Zbog samog dizajna stakala mnogo je osetniji prelaz među različitim vidnim poljima kod bifokalnih naočara. Multifokalne ipak stvaraju zamućenje kod perifernog vida, pa je potrebno više vremena da se oko prilagodi pod kojim uglom je potrebno gledati koju daljinu. Bilo koje da izaberete moraćete više pomerati glavu, a ne samo  oči.

U svakom slučaju saveti stručnjaka su da se počne korišćenje na vreme, dok su oštećenja vida manja. Prilagođavanje započnite u kućnim uslovima, najpre pri gledanju televizije ili hodu po prostoriji. To će Vam dati vremena da se prilagodite, pa potom da radite komplikovanije stvari poput silaska niz stepenice ili vožnje automobila. Blage vrtoglavice su moguće pri prvim danima jer i centar za ravnotežu mora da se privikne na drugačiji vid.

Neko  se navikne za nedelju dana, nekome je potrebno više vremena. Onaj osnovni savet je da istrajete tokom perioda prilagođavanja i da redovno konsultujete optičare koji će pratiti taj tok. Najbolje je nositi ih što više i bez kombinovanja sa drugim naočarima. Tako se očni živac neće previše zamarati pri ponovnom fokusiranju.

Cena multifokalnih i bifokalnih naočara

Bifokalne su jeftinija varijanta, ali morate platiti i za dodatan par ako nemate dobru oštrinu pri gledanju na neku srednju dužinu. Multifokalne naočare jesu skuplje, ali pored  rešenja zdravstvenog problema donose i mogućnost da stakla budu foto osetljiva radi regulisanja količine svetlosti unutra ili na suncu, antirefleks za neutralisanje odsjaja... Ipak, što imaju više funkcija one su i skuplje pa je to nešto o čemu morate razmisliti pre kupovine.

I bifokalne i multifokalne naočare su optičko pomagalo i pre svega treba ih gledati kao način za rešenje zdravstvenog problema. Ne ograničavajte sebe lošijim vidom. Dobro proučite koje varijante više odgovaraju, a za rezultat ćete imati potpunu komfornost u svakodnevnim  aktivnostima .


Postavite pitanje

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Naslov*
Pitanje*

Preporučujemo da pogledate:

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Politka kolačića | Politika privatnosti
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing