Navigacija


Kako poboljšati vid na daljinu i na blizinu

29.07.2020 11:58
Kako poboljšati vid na daljinu i na blizinu

Problemi sa vidom javljaju se obično nakon 40. godine, mada postoje situacije i kada se jave znatno ranije, što može predstavljati otežavajuću okolnost za obavljanje poslovnih i privatnih aktivnosti. To može imati i prateće tegobe kao što su česta glavobolja, nelagodnost, osećaj „teških očiju“ i mnoge druge.

Poboljšanje vida može se realizovati na  više načina: prirodnim putem uz adekvatne vežbe ili  multifokalnim  naočarima i sočivima. Koji od načina je odgovarajući zavisi od stepena oslabljenosti vida, ali jedno je sigurno – prirodan put i svakodnevne vežbe su uvek dobrodošle. 

Zašto su važne vežbe oka za poboljšanje vida?

Oslabljen vid otežava gledanje na blizinu i daljinu – čitanje, pisanje, korišćenje telefona i računara, upravljanje automobilom, šetnju i sve druge aktivnosti. Prirodan način za poboljšanje vida jesu svakodnevne vežbe, koje treba da postanu rutina. One pomažu u svim situacijama da se osoba pre svega opusti i olakša pogled, a posebno kada se radi o malom stepenu oštećenja vida. Kako  oko poseduje mišić, sa periodima stezanja i opuštanja,  naglasak je na vežbama koje će učiniti pogled lakšim. Preterano gledanje u istom smeru, tačnije ka jednom objektu, ređe treptanje i skupljanje mišića oka, dovodi do bola ,pritiska u predelu oka i nemogućnosti izoštravanja slike posmatranog predmeta oka, jer je fokus samo na jednoj tački.


Poboljsanje vida na daljinu


Vežbe za poboljšanje vida – jasnija slika na prirodan način

Da bi se obezbedila maksimalna vidljivost, važno je da sve vežbe budu sprovedene aktivno, bez preskakanja i da pređu u vid navike i rutine. Osnov je premeštanje pogleda sa tački koje su blizu na one koje su daleko, nekoliko puta u toku dana. To može da bude na primer pružen palac ispred glave, a zatim posmatranje nekog udaljenog predmeta. 

„Gledanje“ u sunce ili drugi izvor svetlosti zatvorenih očiju je odlična vežba opuštanja. Još jedna vežba koja pomaže je brzo treptanje, ali ne non-stop, jer može da izazove da pređe u ne tako poželjnu naviku, već do nekoliko minuta. Približavanje nekog tankog predmeta, na primer olovke, do očiju i udaljavanje do dužine ruke čini da se bolje tačke fokusiraju. Tu je i mogućnost  zatvaranja jednog oka dlanom ,dok drugo otkriveno oko  posmatra predmete na blizinu i daljinu. Ono što se svima preporučuje, jeste masaža oka slepoočnice, bez jakog pritiskanja, već pravljenjem kružnih pokreta. Ove vežbe osvežiće pogled i pritisak u očima. 

Kada prirodne vežbe nisu dovoljne tu su multifokalne naočare za vid

Vežbe su prirodan način za poboljšanje vida i one su vek korisne. Ipak, u slučaju da je oslabljen vid dugoročniji problem i izaziva veće posledice, predlog je izabrati multifokalne naočare za vid. Radi se o savremenom rešenju problema oštećenja vida u svim situacijama uz samo jedan par naočara koji ima sve potrebne dioptrije. Za razliku od klasičnih  bifokalnih naočara, multifokalne sadrže progresivna stakla koja se kreiraju prema potrebama korisnika. Više dioptrija znači da se bez problema može koristiti mobilni telefon, računar, gledati televizija, ići u šetnju, na poslovne sastanke i slično.

Poboljsanje vida

U okviru progresivnih stakala formira se potreban broj dioptrija uaktivnom vidnom polju kako bi korisnik dobio potrebnu korekciju za blizinu, srednju udaljenost i daljinu. Karakteriše ih funkcionalnost, širok izbor cena kao i  kvalitet, trajnost i praktičnost koji omogućavaju da multifokalne naočare za vid budu izbor broj jedan, ukoliko nisu dovoljne vežbe za prirodno regulisanje vida.

Prirodan način za regulisanje vida  jesu različite vežbe, koje nekada daju rezultat trenutnog ili trajnijeg opuštanja i boljeg pogleda. Ipak, u slučaju da one ne daju očekivane rezultate, uz njih se mogu izabrati i multifokalne naočare za vid i problem će sigurno biti rešen.


Postavite pitanje

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Naslov*
Pitanje*

Preporučujemo da pogledate:

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Politka kolačića | Politika privatnosti
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing