Navigacija


Zašto je važno koristiti naočare za računar i kako one funkcionišu

04.11.2019 12:11
Zašto je važno koristiti naočare za računar i kako one funkcionišu

Odavno smo upoznati sa štetnim delovanjem UV zračenja koje negativno utiče na oči i skloni smo kupovini naočara sa UV zaštitom ali malo nas zna da i plavo zračenje kojem smo svakodnevno izloženi  može nepovoljno uticati na vid i zdravlje uopšte.

Odavno smo upoznati sa štetnim delovanjem UV zračenja koje negativno utiče na oči i skloni smo kupovini naočara sa UV zaštitom ali malo nas zna da i plavo zračenje kojem smo svakodnevno izloženi  može nepovoljno uticati na vid i zdravlje uopšte.

Šta je plavo zračenje?

‘Plavo zračenje’ je deo vidljive svetlosti elektromagnetnog spektra koje se na skali jačine zračenja graniči sa UV zracima. Ovo zračenje nam je neophodno da bismo videli plavu boju tj.da bismo ‘plave objekte’ mogli opaziti kao ‘plave’jer ono utiče na ćelije mrežnjače našeg oka i tako inicira proces viđenja.

Osim toga, svetlost iz plavog dela elektromagnetnog spektra ima uticaj na lučenje hormona melatonina koji kontroliše dnevno-noćni ritam i naše ponašanje –aktivnost, budnost i san stoga nam je potrebna za normalno funkcionisanje organizma.

Odakle dolazi plavo zračenje i da li prekomerna izloženost njemu može da šteti?

Prirodni izvor ovog zračenja je sunce a veštački: led sijalice, mobilni telefoni, tableti, monitori računara i drugi digitalni ekrani. U poslednje vreme, mediji sve vise skreću pažnju na činjenicu da prekomerno izlaganje ovom svetlu može imati štetne posledice po zdravlje pri čemu najviše trpe naše oči. Led sijalice, digitalni uređaji postali su deo našeg okruženja bilo da se nalazimo u kući ili u kancelariji. Napredak tehnologije i savremen način života nametnuo nam je svakodnevnu upotrebu računara i mobilnih telefona koje vise ne koristimo samo za potrebe posla nego i za razonodu.

Naočare za kompjuter

Prekomerno izlaganje ogranizma plavom svetlu naročito tokom noći dovodi do zamora, bola u očnom predelu, naprezanja prilikom gledanja usled smanjenja kontrasta, glavobolje a neretko i poremećaja sna-nesanice jer utiče na smanjeno lučenje hormona melatonina. Ovo se najčešće dešava zbog toga što se veštačkom svetlu  izlažemo noću kada bismo trebali spavati. Posledično tome, manjak sna loše utiče na imunološki sistem i raspoloženje, vremenom smanjuje našu radnu aktivnost i povećava podložnost organizma mnogim bolestima. 

Istraživanja su vremenom ukazala na to da plavo svetlo može biti okidač fotooksidativnog stresa unutar oka što dovodi do brojnih patoloških procesa kojih u početku nismo ni svesni.

Iz potrebe zaštite finih delova našeg oka, proizvođači naočalnih stakala su osmislili posebne slojeve koji absorbuju štetan deo plavog  zračenja -visokoenergentnu plavu svetlost ne dozvoljavajući joj da stigne do osetljivih delova oka i napravi štetu.

Kome su namenjene naočare sa zaštitom od plave svetlosti?

Ovakve naočare su namenjene svim ljudima koji dosta vremena provode u kancelarijskim uslovima, za računarom ili u prostorijama u kojima postoji led rasveta. Neophodna su zaštita svim korisnicima mobilnih telefona, računara, tablet uređaja a pogotovo osoba koje po nekoliko sati ‘vise’ na društvenim mrežama ili se informišu putem internet sadržaja.

Istraživanja pokazuju da je mladima ova zaštita najpotrebnija jer su njihove oči izuzetno osetljive na štetan uticaj plavog svetla.

Važno je istaći da su ovakve naočare dostupne i osobama koje nemaju dioptriju.

Da li ove naočare menjaju percepciju boja?

Za razliku od običnih naočara za vid, ovakve naočare u staklima često imaju plavičast odsjaj a korisnik tokom upotrebe ima utisak da gleda kroz blago žut filter pa mu to može dati izmenjen utisak o bojama. Iz ovog razloga se one ne preporučuju osobama čiji posao zahteva precizno sagledavanje boja ( fotografi, grafički dizajneri..)

Zbog konkurencije na tržištu, ovakve naočare mogu da se priušte po  pristupačnim cenama, stoga se savetuje da dobro razmislite o vremenu koje provodite ispred digitalnih ekrana i što pre posetite svog ljubaznog prodavca u optici koji će Vas uputiti na proizvod koji je najbolji za Vaše oči.


Postavite pitanje

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Naslov*
Pitanje*

Preporučujemo da pogledate:

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Politka kolačića | Politika privatnosti
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing