Navigacija

Suzni film

Suzni film je fini vlažni omotač koji se prirodno nalazi na površini oka.

Predstavlja produkciju peharastih ćelija vežnjače, suznih i lojnih žlezda.

Njegovo prisustvo na oku ispravlja neravnine na površini rožnjače utičući na poboljšanje kvaliteta vida pogotovo kod osoba sa astigmatizmom rožnjače.

Suzni film sadrži brojne enzime i medijatore upale kojima se oko bori protiv najezde mikroba.

Podmazuje očne jabučice i  kapke čineći treptanje udobnim a pomeranje oka u raznim pravcima nesmetanim.


Uzroci suvih očiju

Klimatizacija prostorija i upotreba centralnog grejanja dovela je do smanjenja vlažnosti vazduha što se negativno odražava na suzni film. Iz tog razloga su nam oči ’suve’ i imamo utisak da nam je nešto upalo u oko, oko se često zacrveni i svako treptanje nas iritira.


Boravak u zagađenim, zadimljenim prostorijama, izloženost smogu, hemikalijama, izduvnim gasovima nepovoljno utiče na održanje suznog filma na površini oka.

Razne bolesti i upotreba lekova poput antidepresiva, kortikosteroida, antihistaminika takođe menjaju njegovu strukturu i kvalitet.


Pravilno i učestalo treptanje je izuzetno važno da bi se oko stalno vlažilo i suzni film pravilno rasporedio preko površine oka.

Istraživanja pokazuju da  upotreba računara i drugih digitalnih uređaja smajuje učestalost treptanja kako bi se mozak oslobodio fluktuacija slike onoga što posmatramo što za posledicu daje zamor, osećaj ’peska’ u očima, crvenilo i nelagodu tokom treptanja.


Iz tog razloga se savetuje ukapavanje veštačkih suza svaki put kada imamo osećaj suvoće oka.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Politka kolačića | Politika privatnosti
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing