Navigacija


Tečnost za sočiva

Upotreba kontaktnih sočiva za planiranu zamenu zahteva strogu higijenu kako bi se izbegle neželjne komplikacije i očuvao dobar vid i zdravlje oka.
Higijena uključuje redovnu upotrebu rastvora za meka, polutvrda ili tvrda sočiva.

Tokom nošenja, normalno je da se na površini sočiva nađu otpadni delovi ćelija iz oka, masnoće, proteini iz suznog filma kao i nečistoće iz spoljašnje sredine.
Ove supstance se zovu depoziti i one nisu dobre po oko jer predstavljaju podlogu za razvoj patoloških mikroorganizama koji stvaraju promene na vežnjači ili rožnjači i narušavaju komfor, zdravlje i kvalitet vida.

Tečnost za sočiva

Uglavnom se koriste višenamenski rastvori kojima se postiže čišćenje, dezinfekcija i održavanje meke forme ovih sočiva . To su tečnosti koje sadrže supstance za uklanjanje prljavštine sa sočiva ali i mikroorganizama koji su se već nastanili na njima. Obzirom da kontinuirano nošenje kontaktnih sočiva ponekad izaziva iritacije i ogrebotine površine oka, ove tečnosti neretko sadrže i supstance koje pomažu obnovi suznog filma i površinskih ćelija oka.


Kako održavati meka kontaktna sočiva

Nakon skidanja iz oka, potrebno je nakapati malo rastvora na sočivo koje ste stavili na dlan okrenuto udubljenom stranom nagore i blagim, kružnim pokretima kažiprsta ga očistiti.
Ukoliko kontaktolog savetuje, sočivo nakon čišćenja sa višenamenskim rastvorom treba isprati fiziološkim rastvorom.
U kaseticu za čuvanje sočiva, potrebno je staviti malo čistog višenamenskog rastvora tek toliko da sočivo bude potopljeno.
Staviti meko kontaktno sočivo u kaseticu sa rastvorom.

Važno je napomenuti da tečnost u kasetici mora uvek da bude nova kada se u nju stavi očišćeno sočivo odnosno da se stara tečnost nakon vađenja sočiva iz kasetice prosipa.

Održavanje polutvrdih - gaspropusnih sočiva

Za čišćenje polutvrdih kontaktnih sočiva se koriste: 

  1. Deterdženti ( služe za otklanjanje lipida i proteina sa sočiva) 
  2. Viskozni rastvori za ispiranje deterdženta sa površine sočiva 
  3. Fiziološki rastvor (da bi se pripremilo sočivo za postavljanje na oko, odnosno da bi se uklonile hemikalije sa sočiva koje ponekad deluju agresivno po oko i izazivaju alergijske reakcije) 
  4. Tablete za uklanjanje proteina, kalcijuma i tvdrih naslaga sa površine sočiva (koriste se povremeno, prema uputstvu kontaktologa.
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Politka kolačića | Politika privatnosti
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing